CURRENT PROJECT PLANS

The first two stages of the Prostate Cancer Institute were constructed within St George Cancer Care Centre.

The Centre has been remodelled and enhanced to accommodate the Prostate Cancer Institute, adding modern treatment rooms, latest technology equipment, and improved facilities for treating all types of cancer.

The first stage, medical staff were relocated to new offices on the first floor in January 2009. Stage two was the construction of a brachytherapy bunker, a CT scan room, control rooms and additional offices in the ground floor areas specifically to enhance the Prostate Cancer Institute. It is the only brachytherapy treatment facility in a public hospital in Australia and was opened by the Minister for Health, Hon Jillian Skinner in August 2011.

The third stage for the community committee was to enhance the Cancer Care Centre with the construction of two floors of clinical trials for research in the adjoining Pitney Building, taking over a disused theatrette and turning it into a much needed facility.


Following the completion of the Clinical Trials a further 350 square metres of office space was added to the Pitney Building and completed in 2015 to make way for the expansion of the Haematology Oncology Day Centre, especially the enhancement of the chemotherapy area.  Twenty eight medical staff now operate from the new top floor of the Pitney Building.

With the outstanding support from Club Central, who provided $1 million for naming rights to the HODC area the NSW Government also committed $1.5 million towards the final $3.7 million dollar stage.


The end result will be a facility that will meet the demands of cancer sufferers with excellent facilities, more spacious rooms and doubling the number of chemotherapy chairs and the inclusion of specific bedrooms for patients and more clinician rooms as well as space.

The current chemotherapy area is far from being private and unobtrusive and has always been the catalyst for the final stage.

The 20 chemotherapy chairs and bedrooms will be located in more than five times the space of the current chemotherapy area.  It will provide much more privacy for patients and a much better outcome for both staff and patients.  It is expected to be completed midway through 2018.